Yoga

Geschiedenis van de yoga

In India zijn 6 orthodoxe officieel erkende darshana‘s, ofwel filosofieën, die in overeenstemming zijn met de leer van de Veda’s (oude Indische geschriften) en het kastensysteem en het gezag van de Brahmanen (soort priesters) erkennen.

Een van deze filosofieën is de Yogadarshana van Patanjali.

De bedoeling van alle Indische filosofieën of darshana’s is de mens te doen inzien wie hij is, waaruit hij bestaat en waar hij moet komen om bij zijn dood te worden verlost uit samsara, het eeuwige draaiende rad der wedergeboorten.

Sommige filosofieën vinden het lichaam onbelangrijk: alles draait om de geest, die verlost moet worden. De yogafilosofie vindt dit niet: het lichaam is een instrument en wanneer men goed zorgt voor het lichaam en het lichaam gezond houdt zal de mens lang leven en daardoor veel tijd hebben om met zijn geest alles te leren wat hij moet leren zodat hij bij zijn dood verlost is.

Hathayoga

Archeologische ontdekkingen hebben aangetoond dat hathayoga al meer dan 5000 jaar oud is. De bron van deze vorm van yoga ligt in India. 5000 Jaar geleden was de samenleving in India matriarchaal. De samenleving was vreedzaam, er waren geen oorlogen. De vrouw is van nature iemand die verzorgt en zorgt dat haar geliefden goed en gezond leven. En daarin past yoga uitstekend.

Yoga  houdt het lichaam soepel en sterk, zorgt dat het lichaam goed doorbloed is van top tot teen, bevordert een soepele wervelkolom (volgens de yoga-leer geeft een jonge wervelkolom een jong lichaam), houdt de gewrichten soepel, regelt de bloeddruk, versterkt en versoepelt de spieren, werkt op inwendige organen en op klieren met uit- en inwendige secretie.

En last but not least: yoga helpt je om evenwichtiger in het leven te staan en gemakkelijker met problemen om te gaan. Yoga geeft rust in lichaam en geest.